Så här rapporterar du

För att dyka upp i topplistorna måste du rapportera alla dina fynd till Artportalen. Här följer instruktioner om hur det går till, både för dig som är van Artportalenrapportör och du som aldrig har rapporterat förut.

FÖR DIG SOM KAN ARTPORTALEN

Det enda du behöver göra för att dyka upp i Skådarhjälpens topplistor är att välja syftet ”Skådarhjälpen” när du rapporterar. Har du aldrig använt dig av ett syfte innan? Gör bara så här:

  1. Logga in, klicka på Rapportera i menyn och välj lokal som vanligt
  2. Klicka på fliken Syfte och välj ”Skådarhjälpen” ur listan med syften (om du vill kan du filtrera listan genom att bocka för artrace under listan, så blir det enklare att hitta)
  3. Kontrollera att det står ”Syfte: Skådarhjälpen” i fältet Ditt val ovanför flikarna
  4. Klicka på fliken Rapportera och rapportera precis som vanligt

Skulle något bli fel går det alltid bra att gå in och ändra syfte i efterhand, precis som när du redigerar en vanligt felrapportering.

FÖR DIG SOM ÄR NY PÅ ARTPORTALEN

Skapa konto

Om du aldrig har rapporterat på Artportalen förut är det enda du behöver göra att gå in på www.artportalen.se/birds och skapa ett konto, vilket går på någon minut. Sedan är du igång. En översiktligt steg-för-steg lista om hur du skapar och anpassar ditt konto finns på den här hjälpsidan från Kustobsar. Notera dock att hjälpsidan är skriven för skådare på Västkusten, så det står att du som hemmarapportområde ska välja Halland, Göteborg eller Bohuslän. Det ska du förstås inte om du bor i en annan del av Sverige.

Rapportera

När ditt konto är klart är det bara att logga in och rapportera. I korthet går det till så här:

  1. Logga in och klicka på Rapportera i menyraden
  2. På den första fliken Lokal (som du hamnar på automatiskt) väljer du lokal, det vill säga var du har sett de fåglar som du ska rapportera. Sök på namnet i sökrutan och markera det alternativ bland sökträffarna som stämmer. Hittar du ingen lokal som stämmer överens kan du skapa en egen på underfliken Ny fyndplats istället, men det brukar sällan behövas.
  3. Klicka på fliken Syfte och välj ”Skådarhjälpen” ur listan med syften (om du vill kan du filtrera listan genom att bocka för artrace under listan, så blir det enklare att hitta)
  4. Kontrollera att det står ”Syfte: Skådarhjälpen” tillsammans med den lokal du valt i fältet Ditt val ovanför flikarna
  5. Klicka på fliken Rapportera. Här fyller du i art och antal för alla observationer du gjort. Utöver art och antal som du fyller i på alla dina fynd kan du även fylla i kön, ålder, aktivitet, tidpunkt och en kommentar på de fynd som det passar. Försök rapportera så noggrant som möjligt så blir fynden mer värdefulla för de som tittar igenom dagens fynd på Artportalen.

En något mer detaljerad beskrivning av hur du rapporterar finns på samma hjälpsida som ovan, det vill säga den här. Undrar du över någon specifik detalj finns det också en wikisida med en detaljerad hjälpmanual, men den är mest till för den som verkligen vill gräva ner sig i rapportering och absolut inget man behöver läsa för att delta i Skådarhjälpen. Stöter du på problem, fråga någon du känner som vet hur man gör eller gå med i Skådarhjälpens Facebookgrupp och ställ frågan där så hjälper vi dig.