Om Nationalcykelrallyt

Nationalcykelrallyt är den del av Nationalskådarveckan som har längst tradition, med anor ända tillbaka till 1800-talet. Eller var det 2014? Hur som helst är det en ypperlig möjlighet att ställa bilen hemma och istället promenera eller cykla iväg på en skådartur i närmiljön.

VARFÖR JUST ETT CYKELRALLY?

Det är praktiskt att bilskåda ibland. Till och med rätt ofta. Det är rent av lite för praktiskt för sitt eget bästa. För åker man bil åker man förbi det mesta med uppvevade rutor. Man åker till en lokal man tror är bra och skådar där. Men lundsångaren, polyglottsångaren eller dvärgsumphönan kan lika gärna sitta mellan två ”lokaler”. Och då hittar ingen dem. Ingen, förutom cykelskådaren. Det är därför vi cykelskådar i nio dagar runt Sveriges nationaldag. För att cykla in Sveriges nästa polyglottsångare. Eller för att cykla längs en kontinuerlig kedja av sjungande näktergalar. Eller något helt annat längre fram på förmiddagen.

Men lundsångaren, polyglottsångaren eller dvärgsumphönan kan lika gärna sitta mellan två ”lokaler”. Och då hittar ingen dem. Ingen, förutom cykelskådaren.

Det finns förstås en anledning till. Det är nämligen inte så att det finns en kontinuerlig kedja av näktergalar att cykla längs i alla delar av landet. Eller kornknarrar. Och det finns inte så många ortolansparvar av cykla fram när det har ljusnat heller längre. Fåglarna ansätts ganska hårt av mänsklighetens burdusa framfart på planeten. Klimatförändringar, mångfaldsförluster, kemiska bieffekter och troféjakt. Listan på otyg är lång. Detta är förstås inget man löser genom att bara ställa bilen och börja cykelskåda. Men som symbol för en miljömedveten skådning är cykelskådning utmärkt, så det ger oss alla ett gemensamt tillfälle att fundera över vad vi kan göra för att förbättra fåglarnas (och vår) miljö. Dessutom kan det som sagt leda till oanade upptäckter. Eller genomblöta skådare om det ösregnar hela veckan. Men det hoppas vi inte.

SÅ HÄR GÅR DET TILL

Tävlingen pågår under nio dagar och infaller alltid så att nationaldagen och helgen före och helgen efter täcks in. Allt för att maximera antalet lediga dagar, så att så många som möjligt kan vara med åtminstone någon dag. Precis som under Musikhjälpenrallyt handlar det om att se/höra så många arter som möjligt under tävlingsveckan. Den enda skillnaden är att det enda transportmedel som är tillåtet att använda till, från och under skådningen är cykel (eller andra muskeldrivna fordon). Konstigare än så är inte reglerna, men det finns förstås alltid enstaka specialfall och undantag att ta hänsyn till. Dessa återfinns i de kompletta reglerna som du hittar här. När tävlingen är slut betalar man en krona per art man sett/hört under veckan till det fågelskyddsprojekt som vi samlar in pengar till, eller mer om man vill. Mer info om hur insamlingen går till hittar du här.

RAPPORTERING OCH TOPPLISTOR

Det enda du behöver göra för att vara med är att mata in de arter du sett eller hört under tävlingens gång i Skådarhjälpens topplistedokument. Det är inte komplicerat och går fort att göra, och sedan sammanställs automatiskt alla inmatade kryss till två topplistevarianter:

Individuellt: Lokala topplistor per rapportområde. Inga konstigheter, precis som det låter. En topplista per rapportområde där alla som rapporterat något under veckan finns med. Den som har flest arter i sitt rapportområde vinner.

Kollektivt: Rapportområdeskampen. Den här listan är till för att uppmuntra till en sporrande kollektiv kamp mellan olika delar av landet. För att göra det rättvist rangordnas rapportområdena inte utifrån det rena artantalet (eftersom förutsättningarna i till exempel Skåne och Jämtland är så olika), utan baserat på en procentsiffra. Procentsiffran visar hur stor andel av de arter som någonsin har rapporterats under juni i varje rapportområde som också har rapporterats under årets Nationalcykelrally. Rapportområdet med högst procentsiffra vinner. Tycker man inte att den individuella tävlingen är så intressant, kan man alltså lägga allt sitt krut på att hjälpa till här!

Tanken är alltså inte att uppmuntra någon att flänga land och rike runt med sin cykel för att försöka vinna på en nationell topplista. Om man nödvändigtvis vill flänga runt så mycket som möjligt rekommenderar vi istället att man försöker besöka varje kvadratmeter av sitt rapportområde för att maximera antalet biotoper man besöker (allt för att undvika förnedringen det innebär att bli slagen av grannrapportområdet). Eller så flänger man inte alls, utan tar bara små cykelturer till hemmalokalen när det passar. Eller promenadskådar hemma runt huset. Det viktigaste är att försöka locka så många som möjligt att vara med den här veckan, oavsett form och strategi. Det är nämligen det som genererar allra mest pengar, och kanske är det faktiskt det som genererar den mest oväntade upptäckten också …