Var så god – bingobrickorna är klara!

Med 32 timmar kvar till Nationalveckans öppnande är nu bingobrickorna klara, så nu går det fint att på allvar börja planera för hur du ska ta dig an årets nyhet Nationalartbingo! Klicka här för att ladda ner de ordinarie brickorna, eller här för att ladda ner de lite lättare allemansbrickorna!

Så här fungerar artbingo
Artbingo är i inte konstigare än det låter. Du kryssar för vilka arter du sett/hört under Nationalskådarveckan (2-10 juni) på artbingobrickorna och när du har fått fem kryss i rad någonstans (vågrätt, lodrätt eller diagonalt) har du fått bingo. Förhoppningsvis blir det ett roligt nöje att ägna sig åt de närmaste dagarna. Så fort du fått bingo på minst en bricka kan du också vara med i Nationalskådarlotteriet (se nedan för mer info)!

Brickornas upplägg
Sammanlagt finns det tolv bingobrickor med 25 arter på varje. Tillsammans blir det nästan 300 arter fördelade över brickorna, och för att svårighetsgraden på dem ska öka på ett lämpligt sätt är de tillverkade utifrån vilka arter som rapporterades mest till Artportalen under exakt samma datumperiod förra året, dvs. 2-10 juni 2017. De 25 arterna med flest rapporterade fynd finns på bricka 1, med lövsångare som allra vanligast i övre vänstra hörnet och taltrast som art nummer 25 i nedre högra hörnet. Här hittar du många andra lätta arter som koltrast, bofink och tornseglare. En del riktigt vanliga arter som skata, kråka och framför allt tamduva återfinns dock inte så högt upp som de kanske borde på grund av att många inte rapporterar dem alls. Därför hittar du tamduva först på bricka 8, men det kan ju vara ett välkommet enkelt tillskott där bland de lite knivigare arterna den har sällskap med.

Sista brickan
Sista brickan är i ett slag för sig. Dels är den bara fylld med riktigt svåra rariteter, och dels är den inte helt fylld eftersom arterna tog slut. Hälften av rutorna är alltså tomma, men i dessa kan du å andra sidan fylla i andra rariteter som inte finns med någon annanstans. Så kanske är den inte helt omöjlig att få ihop en bingorad på ändå med riktigt flyt? Vi får se om någon klarar den. Med hela det här spannet hoppas vi artbingot kan tilltala alla, oavsett om man bara vill bocka för de arter man ser hemifrån fönstret eller vill göra en rejäl artsatsning under veckan.

UPPDATERING: Allemansbrickor
Efter halva första dagen lanserade vi även fyra enklare brickor för att alla ska kunna vara med, oavsett förkunskaper. Mer om dessa brickor hittar du här:
https://www.skadarhjalpen.se/nsv/utbyggt-artbingo-nu-med-allemansbrickor-for-alla/

Bingo eller fylld bricka? Välkommen till lotteriet!
För varje bricka du lyckas få bingo på får du en lott i Nationalskådarlotteriet, men du kan maximalt få en lott per bricka på detta sätt. Får du två bingorader i samma ruta ger det dig fortfarande alltså bara en lott. Fyller du däremot en bricka helt och hållet genom att kryssa för alla 25 arterna på brickan får du en lott till. Det finns kryssrutor bredvid varje bricka för att du enkelt ska kunna hålla ordning på hur du ligger till. På bricka 3 finns också en tredje möjlighet om du lyckas se eller höra en sånglärka. Eftersom sånglärkan är i fokus under hela Nationalskådarveckan ger sånglärkekrysset själv en extra lott till.

Summering och lottdragning
När Nationalskådarveckan är slut summerar du hur många lotter du lyckats skrapa ihop till och hur många brickor de är fördelade på, och fyller sedan i detta i vårt lotteriformulär som kommer finnas här på hemsidan inom kort. Därefter skickar du in 25 kronor per bricka (inte per lott!) via Swish eller Bankgiro och sedan är det bara att hålla tummarna för att du blir en av de tre lyckliga vinnarna av antingen en litografi från Ottenby med fågelmotiv eller något av de två fina presentkorten hos Naturbokhandeln på 5 eller 10 % av det totala insamlingsvärdet. Mer om dessa priser och lotteriet som helhet kommer i en annan post senare i kväll eller i morgon. Ladda nu ner bingobrickorna och börja fundera på vad du tror du kan få se under veckan! Mycket nöje!