Spännande slutspurt!

logga3_cykel_upplopp

Inför Nationalcykelrallyts sista dag är det verkligen en stenhård strid i toppen. Inte artmässigt, där är Öland överlägset, men för att alla delar av landet ska kunna tävla på samma villkor är det ju istället kolumnen ART-% som avgör vilket rapportområde som står som vinnare när morgondagen är över. Artprocenten räknas ut genom att jämföra antalet arter som rapporterats under tävlingen med medelantalet arter som rapporterats i respektive rapportområde under juni månad 2010–2013 (infobubblan i topplistan visar fel info och säger att det är arter i december 2007–2012, men det stämmer inte; artsummorna som visas i bubblan är dock de korrekta junisummorna, och det är de som används i bärkningarna). Hursomhelst, det är verkligen jämnt mellan Öland, Närke och Göteborg som alla ligger inom ett spann på ynka 1,5 % nu på onsdagskvällen. Sista dagen blir alltså helt avgörande!

I övrigt har det hänt många positiva saker de senaste dagarna. Vi har passerat 200-vallen med råge. Vi är nästan 60 deltagare. Över 3000 kryss har registrerats. Ortolansparv rapporterades häromdagen av Petter Haldén, och när Magnus Rahm i Göteborg några dagar sent gav sig in i tävlingen cyklade han fram en tidigare oupptäckt lundsångare (alltså precis enligt ”Uno-modell” för er som läst artikeln ur Fåglar på Västkusten vi lade upp här för en vecka sedan). Och sen bjöd Öland och Göran Andersson på den riktiga bomben: kolymasnäppa!

Nu laddar vi inför slutspurten. Må bästa rapportområde ta den hårfina segern! Och hur det går i alla lokala topplistor inom era egna rapportområden, det vet ni bäst själva. Mot målet!