Skådarhjälpen 3-11 juni för Sveriges flyttfåglar

Sommarhettan står för dörren och om bara tre dagar slår Skådarhjälpen återigen upp portarna för en insamling till stöd för fåglarna. Som vi tidigare annonserat på Facebook kommer årets insamling att gå till Sveriges flyttfåglar. De som de senaste månaderna anlänt hit och nu förgyller varje dag med en ljudmatta av fågelsång och en himmel full av prickar att artbestämma. Men alla som skulle hit kom inte fram. En hel del strök med längs vägen, och så har det förvisso alltid varit. Men nuförtiden finns det andra hot längs vägarna än förr. Tjuvjakt och habitatförstörelse gör att vägen blir alltmer svårframkomlig och om vi inte ser upp kommer vi kanske mista en del av våra flyttfåglar på grund av detta. För att försöka motverka detta har Birdlife Sverige beslutat sig för att stödja ”ett europeiskt samarbetsprojekt som syftar till att stärka de lokala fågelskyddsorganisationerna i Armenien, Azerbajdzjan och Georgion för att ge våra fåglar en tryggare resa”. Och nu stödjer vi den insamlingen till Birdlife Sverige i årets Nationalskådarvecka! Så om tre dagar kör vi, och försöker få alla vi känner att känna efter inombords vad de egentligen tycker om våra flyttfåglar. Sen omvandlar vi den känslan till pengar och har lite kul tillsammans på vägen!

PRECIS SOM FÖRRA ÅRET FINNS DET TVÅ SÄTT ATT DELTA:
1. Genom att ekoskåda och delta i NATIONALCYKELRALLYT
2. Genom att skänka pengar till NATIONALSKÅDARBÖSSAN (individuellt eller kollektivt via en föreningsaktivitet)

NATIONALCYKELRALLYT
Liksom tidigare år sitter alla vi som gillar att cykelskåda upp på våra cyklar och kör fjärde upplagan av Nationalcykelrallyt. Med cykel, andra muskeldrivna transportmedel eller promenerandes skådar vi och räknar in allt vi ser under veckan. På köpet får vi en spännande kollektiv tävling mellan landets olika rapportområden. När veckan är slut skänker vi minst en krona per art vi sett och pustar ut. Nöjda över en härlig vecka i fält och för att vi visat vårt stöd för våra flyttfåglar.

NATIONALSKÅDARBÖSSAN
Vill du inte vara med i Nationalcykelrallyt för att du inte gillar tävlingar, kryssande, cyklande eller promenerande – eller för att du helt enkelt inte har tid – går det lika bra att stödja insamlingen ändå. Under de nio dagar Skådarhjälpen pågår håller vi en digital insamlingsbössa öppen som alla kan skänka valfritt belopp till via Swish eller en plusgiroinbetalning.

KOLLEKTIV INSAMLING TILL BÖSSAN VIA FÖRENINGSAKTIVITET
Anordnar din lokalförening en exkursion under Nationalskådarveckan? Ta med dig en bössa och låt alla deltagare skänka en slant till Nationskådarbössan! Detta gjorde ett par föreningar förra året och det var mycket uppskattat!

Vi återkommer under veckan med mer information. All information om hur du betalar eller vad som gäller i Nationalcykelrallyt hittar du här på hemsidan i menyn för Nationalskådarveckan, eller via följande direktlänkar:

– Mer info om Nationalskådarveckan och finessen med cykelskådning
– Regler för Nationalcykelrallyt
– [?] Så här betalar du
– [?] Så här rapporterar du i Nationalcykelrallyt

Kontrollera att cykeln är i körbart skick om du vill vara med i Nationalcykelrallyt eller börja sprid informationen om Nationalskådarbössan så att vi kan få så många som möjligt att vilja vara med! På lördag kör vi!