Nationalskådarveckan 2018 med bingo, rally, lotteri och lärkor

På lördag smäller det! Sommarens festligaste skådarvecka är här, med artbingo, cykelrally och ett skådarlotteri där alla som är med har chansen att vinna riktigt fina priser! Men störst chans till vinst har ändå landets alla sånglärkor – för hela årets insamling går oavkortat till att köpa lärkrutor, som visat sig vara ett effektivt sätt att motverka minskningen av sånglärkor i jordbruksbygder. Hur många rutor får vi ihop på nio dagar gemensamt? Häng på så ser vi!

Den 6 juni infaller som vanligt Sveriges nationaldag, och som traditionen bjuder firar vi detta i dagarna nio med att under festliga former fokusera våra kikare på ett gemensamt skådarprojekt, vilket i år alltså blir Birdlife Sveriges projekt med att rädda sånglärkor med hjälp av lärkrutor (se nedan för lite mer info).

Nationalcykelrallyt
Precis som tidigare år finns det möjlighet för alla som vill slippa bilen ett tag att delta i det legendariska Nationalcykelrallyt, där man skådar hur mycket eller lite man vill under veckan till fots eller via pedal. Tillsammans med övriga gång- och cykelskådare i sitt rapportområde tävlar man lite halvt på skoj, halvt på blodigt allvar med övriga landets likasinnade. I slutändan trillar det ut ett vinnande rapportområde, och in trillar det pengar till lärkrutor. För varje art du ser betalar du en krona (eller mer om du vill) till insamlingen. Och för var 25:e art du ser får du en lott i Nationalskådarlotteriet (se nedan).

Nyhet: Nationalartbingo
Inspirerade av Biologiska mångfaldens dag och andra artbingopionjärer införlivar vi härmed denna underhållande form av skådning som en officiell del av Nationalskådarveckan. Varje bingobricka innehåller 5×5 rutor med sammanlagt 25 arter och kan fyllas i två nivåer (en bingorad eller full bricka). Sammanlagt finns det tolv olika svårighetsgrader på brickorna baserat på topplistan av de mest rapporterade fågelarterna i landet under 2-10 juni förra året. På den lättaste brickan finns de 25 vanligaste arterna, på nästa de kommande 25 och så vidare. Hur många brickor kan du klara under veckan? Utmana dig själv, en kompis eller hela Sverige. För varje bricka du klarat betalar du 25 kronor, och för detta får du 1-2 lotter i Nationalskådarlotteriet (se nedan).

Som en extra sporre: Nationalskådarlotteriet
I slutet av förra årets vecka introducerade vi ett lotteri för alla som var med och bidrog under Nationalskådarveckan, och i år utökar vi detta koncept redan från start. Som framgår ovan får du dina lotter genom att antingen delta i Nationalcykelrallyt eller genom att spela Nationalartbingo. Gör det du tycker känns roligast. Eller båda två! Lägg undan bingot just när du cyklar dock, så du inte kör av vägen. Bland alla deltagare lottar vi sedan ut följande finfina priser när hela insamlingen är avklarad:

  1. En litografi med fågelmotiv som du normalt endast kan erhålla genom att skänka 5000 kronor eller mer till Ottenby fågelstation. Vinnaren väljer ett av följande tre motiv: ”Sommargyllingar från Capri” av Staffan Ullström, ”Strandskata” av Staffan Ullström eller ”Brushanespelet” av Gunnar Brusewitz.
  2. Presentkort hos Naturbokhandeln på 10 % av det totala insamlingsbeloppet under Nationalskådarveckan 2018.
  3. Presentkort hos Naturbokhandeln på 5 % av det totala insamlingsbeloppet under Nationalskådarveckan 2018.

Notera att vinstbeloppen på Naturbokhandelns presentkort alltså är beroende på hur mycket vi gemensamt samlar in. Landar insamlingen på 5 350 kronor blir alltså vinstbeloppet 535 kr, samlar vi in 9 830 kronor blir det 983 kronor och så vidare för 10 %-kortet. Det lönar sig alltså att locka med både grannen, släkten och alla skådarbekanta om det i slutändan blir du som står som lycklig vinnare. Och oavsett vilket lönar det sig för lärkorna. Ett stort tack till Ottenby och Naturbokhandeln som skänker dessa priser!

Lärkruteprojektet och nedräkningen
Läs mer om lärkruteprojektet och hur bra det verkar fungera i det här pressmeddelandet från Birdlife Sverige, följ Rädda sånglärkan på Facebook och sätt dig sedan och börja ladda inför nationalstartskottet på lördag! Mer info kommer under veckan. Bingobrickorna och Nationalcykelrallyts artdokument kommer finnas tillgängliga här någon gång under fredagen. Tipsa alla ni känner så ses vi på lördag!