Första natten närmar sig

skadarhjalmen

Efter snart ett dygns nationalcyklande kan vi konstatera att sju rapportområden klivit in i tävlingen och tillsammans cyklat ihop 132 arter! En god start – och mer kommer det bli … Ännu har flera påannonserade deltagare inte klivit in i tävlingen, och vi hoppas att fler oannonserade cyklister ska kunna lockas med under veckans gång. Fortsätt jobba på era skådarkumpaner så att de plockar fram cykeln. Eller promenadskådar om de inte har någon. Göteborg leder just nu ett par ynka procent före Östergötland och Närke.

Men även om mörkret nu sänker sig över landet (förutom längst i norr) innebär det inte per definition att cykeln bör parkeras fram till nästa gryning. Snarare tvärtom. Det är nämligen under nattskådning som cykeln kommer till sin allra främsta rätt. Här har inte bilen en chans! Nattskådning handlar ju bara om en enda sak – att lyssna. Och det gör man bäst utan motor, och utan periodiska stopp. På en cykel nattskådar du hela tiden. Och det finns naturligtvis inte bara en dvärgsumphöna i landet just nu, även om det bara är en som har hittats. Det finns fler. På en nattlig cykeltur kan det bli du som upptäcker nästa.

Glöm inte att visa att du existerar när du cyklar på natten bara! Fungerade belysning, tydliga reflexer på cykeln och gärna reflexväst är att rekommendera när du rör dig på trafikerade vägar. Och, förstås, precis som på dagen: skådarhjälmen! Var rädd om din skådarerfarenhet. Den sitter där inne. Nu tar vi nya tag inför morgondagen. Eller natten? Fast kanske inte på Västkusten, för här regnar det just i kväll …