Musikhjälpenrallyt

Från och med december 2013 kör vi ett årligen återkommande niodagarsartrally i samband med Sveriges Radios genomtrevliga arrangemang Musikhjälpen. Alla insamlade pengar går rakt in i Musikhjälpen.

OM MUSIKHJÄLPEN

Musikhjälpen har funnits sedan 2008 och sänds i P3 och på SVT dygnet runt under en vecka i december. Målet är att samla in så mycket pengar som möjligt till ett aktuellt humanitärt projekt genom att aktivera Musikhjälpens lyssnare till att antingen önska låtar eller samla in pengar via någon annan kreativ aktivitet. Och det är som en sådan kreativ aktivitet Skådarhjälpens Musikhjälpenrally kommer in.

MUSIKHJÄLPENRALLYT

Skådarhjälpens Musikhjälpenrally pågår under en vecka i mitten av december, i samband med Musikhjälpen. För att maximera lämplig skådartid startar vi helgen innan Musikhjälpen börjar och kör hela musikhjälpenveckan till och med följande söndag. På så vis får vi loss fyra helgdagar för skådning, vilket möjliggör för fler att vara med.

SÅ HÄR GÅR DET TILL

Musikhjälpenrallyt är upplagt precis som en klassisk årskrysstävling, fast under nio dagar. Skåda så mycket du kan under tävlingsveckan, och mata in alla arter du lyckas se eller höra i Skådarhjälpens artlista (följ länken i menyn). Dina och alla andras inmatade arter sammanställs sedan enligt följande:

Individuellt: Lokala topplistor per rapportområde. Inga konstigheter, precis som det låter. En topplista per rapportområde där alla som matat in arter finns med. Den som har flest arter i sitt rapportområde vinner.

Kollektivt: Rapportområdeskampen. Den här listan är till för att uppmuntra till en sporrande kollektiv kamp mellan olika delar av landet. För att göra det rättvist rangordnas rapportområdena inte utifrån det rena artantalet (eftersom förutsättningarna i till exempel Skåne och Jämtland är så olika), utan baserat på en procentsiffra. Procentsiffran visar hur stor andel de arter som har rapporterats under årets Musikhjälpenrally utgör av de arter som totalt har rapporterats under december i varje rapportområde. Rapportområdet med högst procentsiffra vinner. Tycker man inte att den individuella tävlingen är så intressant, kan man alltså lägga allt sitt krut på att hjälpa till här!

Här finns alltså alla möjligheter att skåda precis hur mycket eller lite man vill, samtidigt som man kan försöka få andra att göra likadant. Det är nämligen det som genererar allra mest pengar, och i slutändan är det ju det som är målet med det här (förutom att ha roligt under tiden).