Till helgen är det dags – för åttonde året i rad!

Även om nästan ingenting är som vanligt denna vinter närmar sig nu – precis som vanligt – decembers höjdpunkt nummer 1 med stormsteg! Om sju dagar öppnar Musikhjälpen dörrarna till sin glädjespridande maratonsändning (om än inte på ett torg i år) vilket betyder att Skådarhjälpen drar igång redan på lördag – vi börjar ju alltid två dagar tidigare för att maximera antalet skådbara helgtimmar.

Årets tema för insamlingen är ”Ingen människa ska lämnas utan vård” – och det är svårt att hitta ett tema som känns mer relevant i år (mer info här). Så nu mobiliserar vi all skådarkraft vi har i det här landet och skådar in alla pengar vi ändå inte ska lägga på julklappsshopping till Musikhjälpen istället! Bättre möjligheter till social distansering än under ansvarsfullt genomförd fågelskådning är svårt att komma på. Så fram med kikaren, ladda Swishtummen och fortsätt hålla er undan från allt och alla – utom fåglarna, så kör vi på lördag!

Och just det ja, en nyhet för i år: Förutom det sedvanliga rapportdokumentet där man kan följa framfarten mellan landets rapportområden kommer vi i år att ha en speciell gemensam dagsartlista per dag som man löpande kan rapportera till med hjälp av Artportalens checklista – så nu kan vi också gemensamt tävla mot oss själva en annan dag och se vilken dag vi lyckas toppa in på flest arter tillsammans. Vi återkommer med mer info om den lilla godbiten senare i veckan. Ut nu och reka fram alla stripgäss och mandarinänder ni aldrig fått kryssa i Skådarhjälpen tidigare år så hörs vi inom kort igen!