Tack för i år – nu är det färdigsamlat!

mhr15_03_slutresultat

Då summerar vi slutresultatet både i insamlingen och tävlingen, och i detta nu står insamlingsbössan på hela 19 200 kronor! Tack alla ni som varit med och bidragit, oavsett om ni var med i själva tävlingen eller bara lämnade ett bidrag till bössan! Det ni bidragit med kommer verkligen göra skillnad för många människor i klimatutsatta områden. Sammanlagt drog Musikhjälpen i år in över 30 miljoner kronor, och Skådarhjälpens insamlingsbössa hamnade till slut på plats 38 av över 4000 digitala insamlingsbössor. Riktigt roligt att vi för andra året i rad letar oss in på topp 50 i landet!

Och tävlingen då? Hur gick det i den? Jo, precis som de senaste dagarnas trend har antytt blev det Östergötland som knep segern 2,5 procent före Närke. Men Östergötland vann inte bara den procentuella arttävlingen, utan också den kanske ännu viktigare kategorin: deltagarantal. Med 45 Ög-skådare aktiverade var man klart störst, följt av Göteborg med 36 deltagare. Därför blev det också totalt flest kryss registrerade i Östergötland: 1482 stycken. Det är mer än en fjärdedel av alla registerade kryss i år! Alltså: Hatten av för Östergötland! Vi hoppas ni satsar lika helhjärtat nästa år!

Med totalt 167 deltagare var vi annars sammanlagt något färre deltagare än förra året (198 stycken), och totalt sett registrerades följaktligen också något färre kryss (5791 i år mot 6572 förra året). Trots det kom vi nästan upp i lika högt insamlingsbelopp i år som förra året (21 100 kr). Räknar man ”per deltagarcapita” blir det faktiskt mer pengar per deltagare eller per registrerat kryss i år än förra året. För det tackar vi alla som skänkt mer än grundupplägget med en krona per art, och alla ni som hörsammade vår uppmaning i fredags om att skänka till bössan även om ni inte aktivt deltog i Musikhjälpenrallyt. Tack alla!

En sista intressant notering: Av de 161 arter som rapporterades var det bara TRE som rapporterades i samtliga rapportområden som deltog, nämligen tamduva, talgoxe och kaja. Det finns fler intressanta slutsatser att dra av artsammanställningen, men de får ni göra själva. Gå in i topplistan och klicka på ”Jämför listor” så har ni hela sammanställningen där.

Totalt har vi med årets summa samlat in 71 952 kronor sedan Skådarhjälpen drog igång 2012, och i början av juni 2016 är det dags för nästa insamling. Då kör vi som vanligt ett motorfritt artrally till cykel eller till fots och samlar in pengar till fågelskydd. Hoppas ni vill vara med då också!

God skådarjul och gott nytt skådarår!