Slutsummering av Musikhjälpenrallyt 2013 och framåtblick!

slutresultat

Då var Musikhjälpen över och det är dags att summera den första egentliga Skådarhjälpen. Som vi tidigare konstaterat vann Närke rapportområdeskampen med minsta möjliga marginal (0,14 %) framför Göteborg och Östergötland. Vi lyfter på hatten och gratulerar till en fantastisk insats! I alla de här tre rapportområdena lyckades man få med så många lokala skådare att över 90 % av de arter som rapporterades under veckan rapporterades av personer som deltog i Skådarhjälpen, vilket troligen var nyckeln till framgången. Dag efter dag växte kampen mellan rapportområdena, och fler och fler blev sugna på att försöka lyfta sitt område i den kollektiva kampen, och de sista dagarna for det pikar och uppmuntrande kommentarer kors och tvärs över Facebook. Med tanke på att det här var ett relativt nytt tävlingsupplägg såg vi dock inte så mycket långsiktig taktik inom rapportområdena (som att reka in speciella målarter i förväg och se till att dessa hittas under veckan), men till nästa år lär det se helt annorlunda ut på den fronten! Spännande är bara förnamnet.

Utöver rapportområdeskampen var det också spännande individuella tävlingar i många rapportområden (i alla fall de med ett tiotal deltagare eller fler). Mest tryck var det kanske i Göteborg som lyckades engagera ett 40-tal skådare, och det var också här det sågs flest arter under veckan (117 stycken). Detta återspeglas också i den totala topplistan över flest sedda arter, där de fyra överst placerade skådarna kom från Göteborg. Nu var ju dock inte den nationella listan över flest sedda arter något vi egentligen tävlade i (eftersom det inte blir tävling på lika villkor i olika delar av landet), men vi skickar ändå ut en fanfar till tävlingens meste kryssare Roger Eskilsson – inte minst för att han förutom att se flest arter också drog igång Roger Mooooore-utmaningen som gick ut på att skänka tio kronor per art. Som meste kryssare blev alltså Roger även meste donator och pytsade under veckan totalt in 950 kronor till insamlingsbössan. Storartat Roger!

Eftersom flera skådare hakade på Rogers upplägg, och andra valde egna modeller (till exempel att betala separat för varje rapportområde om man skådat i flera) blev slutsumman som vi tillsammans skådade in högre än den totala summan kryss vi samlade på oss. När tävlingen var över hade 5172 kryss registrerats i totaltopplistan, vilket om alla hade följt den ursprungliga donationsstegen hade gett 6850 kronor till Musikhjälpen. Tack vare Roger och hans anhängare, andra upplägg och rena extra donationer landade vi nu istället på hela 15 500 kronor, vilket genererade applåder och jubel av programledartrion i glasburen idag vid halv sex-tiden! Fantastiskt! Sammanlagt drog hela Musikhjälpen in 28 426 046 kronor i år (!), och Skådarhjälpen hamnade på topp 30 av de långt över 1000 registrerade digitala insamlingarna! Grymt stort tack till alla som varit med och bidragit! Det tål dock att poängteras det som Musikhjälpen under hela veckan poängterat – ingen donation är mindre värd än någon annan, varje liten krona är viktig. Det allra viktigaste är att så många som möjligt engagerar sig i de här viktiga frågorna. Och nu har vi visat att vi i alla fall är 147 fågelskådare som engagerat oss, och dessutom fått ett helt nytt och väldigt roligt tävlingsupplägg som bonus. Och vi ser redan fram emot returmötet rapportområdena emellan i december 2014! För naturligtvis kommer vi fortsätta med det här så länge Musikhjälpen fortsätter. Minst!

Nu behöver vi dock inte vänta ända till december. Redan i juni är Skådarhjälpen tillbaka med en ny tävling i ungefär samma upplägg. Det blir rapportområdeskamp, individuella lokala topplistor och insamling av pengar till välgörande ändamål. Ungefär som nu alltså, men med två viktiga skillnader – pengarna vi drar in då kommer att gå till ett fågelskyddsprojekt istället för till Musikhjälpen, och eftersom vi sätter miljön i fokus för fågelskyddet blir det cykelskådning som gäller! Se till att gilla Skådarhjälpen på Facebook eller följ @skadarhjalpen på Twitter för mer information om detta under våren. Vill du vara med i förhandsdiskussioner om det exakta tävlingsupplägget? Se i så fall till att du har gått med i Facebookgruppen Skådarhjälpen (alltså inte bara gillat sidan Skådarhjälpen).

Till dess, skåda lugnt under vintern och bär med er minnena av den här grymt roliga decemberveckan i obsboken om det känns tungt i vintermörkret. Och tänk på alla blivande mammor som kommer få bättre möjlighet att överleva sin graviditet bara för att vi skådade så hårt i december! Sen är det vår, och då ska cykelskådningen trimmas in. På återhörande!