Nu är vi i mål!

mhr14_05_slutresultat2

Musikhjälpen 2014 är slut och därmed också Musikhjälpenrallyt 2014. Men vilket slut det blev! När bössorna stängt visade Skådarhjälpens insamlingsbössa 21 050 kronor, vilket tillsammans med de 50 kronor Roger Eskilsson råkade sätta in i fel bössa blir 21 100 kronor – hela 5 500 kronor mer än förra året! Tack så mycket alla ni som har varit med och bidragit! Tillsammans har vi inte bara haft en rolig skådarvecka utan också skapat förutsättningar för många hiv-drabbade människor i framför allt Afrika att få leva ett normalt liv istället för att dö. Fågelskådning blir inte bättre än så. Sammanlagt samlade Musikhjälpen i år in 30 489 975 kronor – alltså över 30 miljoner kronor! Hoppas ni känner er stolta över att ha varit delaktiga i denna fantastiska rörelse. Skådarhjälpens insamlingsbössa hamnade till slut på plats 28 i Musikhjälpens topplista över alla de tusentals digitala insamlingar som genomförts i landet. Jätteroligt!

Rent fågel- och deltagarmässigt blev årets rally en succé på alla plan. Vi såg 170 arter – 10 fler än förra året, vi var 198 personer som var med – 51 fler än förra året och vi registrerade sammanlagt 6 572 kryss – 1400 fler än förra året. Och när alla siffror räknats samman visade det sig att Närke gjort precis som förra året och slutspurtat sig förbi både Göteborg och Öland precis på mållinjen. Grattis Närke, ni får behålla bucklan ett år till!

Den siffertrogne upptäcker kanske här att totalartsumman ovan (170 arter) inte överensstämmer med den summa som redovisats i topplistan (185 arter), och detta beror dessvärre på en bugg i topplistan som inte upptäcktes förrän precis i samband med målgången. Topplistan räknar nämligen inte bara med arter utan även raser och andra former som rapporterats under veckan, varför en del siffror blivit lite för höga. Detta påverkar förstås också de siffror som visar utgången av tävlingen. Men lyckligtvis påverkar det inte slutresultatet i toppen. Med korrigerade siffror som bara anger verkliga arter blir slutresultatet såhär:

  1. Närke – 68,21 % (103 arter)
  2. Göteborg – 66,16 % (131 arter)
  3. Öland – 65,98 % (128 arter)

Nästa år kör vi ett nytt Musikhjälpenrally på precis samma sätt under Musikhjälpenveckan. Exakt vilka datum det blir vet vi inte, eftersom vi inte vet när Musikhjälpen kommer att köras, men troligen blir det samma vecka som i år. Nästa år fullbordar vi även årets smygförlängning av rallyt och kör nio dagar, så att båda helgerna kan utnyttjas till fullo (från och med lördag första veckan till söndag andra veckan). Då får alla två helger på sig, vilket förhoppningsvis leder till att ännu fler kan vara med – och alla får bättre möjlighet att pricka in dagar med bra väder.

Men det är nästa år det. Först har vi ju ett cykelrally att ta itu med i nationaldagsveckan i början av juni. Ni är väl med då också? Då cykelskådar vi in pengar till ett aktuellt fågelskyddsprojekt precis som vi gjorde i somras. Mer info om årets cykling kommer under våren. Ha ett trevlig skådarhalvår tills dess!