Inför slutspurten!

Skådarhjälpen-karta-8-12-december

Med knappt ett och ett halvt dygn kvar av tävlingen kan det löna sig att granska topplistorna och rapportspridningen lite. Ni som har hängt med i listorna märkte kanske att Skåne, som länge lyste med sin frånvaro helt, plötsligt dök upp och klättrade ganska snabbt igår! Samtidigt gjorde Göteborg ett ryck och tog sig förbi både Närke (procentuellt) och Öland (artmässigt) och toppar nu oavsett hur man räknar. Hur har Göteborg lyckats så bra? Och hur ska övriga områden göra för att komma ikapp? Tittar man på lite statistik är svaret enkelt: engagera fler skådare i ditt område, så går det bäst. I Göteborg har hittills omkring 40 personer deltagit i Skådarhjälpen, vilket är mer än dubbelt så många som i Stokholm, som med knappt 20 personer kvalar in som god tvåa. Sedan följer ett antal områden med 10-15 deltagare, och ett antal med enstaka.

För att se hur det här påverkat kan man jämföra hur många arter som folk har rapporterat till Artportalen (oavsett om de är med i Skådarhjälpen eller inte) med hur många som har rapporterats med syftet Skådarhjälpen. Klicka här för en sådan sammanställning för den 8-12 december. Där ser man tydligt att Göteborg lyckats klart bäst med att engagera en stor del av de aktiva skådarna under veckan, och hela 96 % av alla arter som setts i Göteborg de här dagarna är även rapporterade i Skådarhjälpen. Närke och Östergötland ligger också över 90 %, och Öland strax under. Skåne, som gjorde ett så starkt språng framåt igår, ligger fortfarande bara på 48 %. Här finns alltså mycket att hämta! 77 arter som rapporterats i Skåne sedan i söndags finns alltså inte med i Skådarhjälpens listor. Samma sak är det i Halland, där stackars Anders Wirdheim fått dra nästan hela lasset helt själv.

Så alla ni som vill att ert område ska vara med och slåss i toppen av listorna, nu vet ni vad det är som gäller! Kolla upp vilka som har skådat mycket under veckan i ert rapportområde, och få dem att haka på Skådarhjälpen. Då kan de söka fram sina obsar från veckan i Artportalen, ta fram dem på Administrera-fliken, markera alla och lägga till syftet Skådarhjälpen på alla i ett svep. Och efter ett par sådana lyckade värvningar kan ni säkert se ert rapportområde segla stadigt uppåt i listorna!

Alltså: Sätt igång operation skådarvärvning, så får vi se om vi kan få till några roliga omkastningar i topplistan under det sista dryga dygnet! Och insamlingen tickar vidare, nu är vi över 7000 kronor! Grymt!