Inför Musikhjälpen 2017 och Musikhjälpenrallyt den 9-17 december

Snart är det dags för Musikhjälpen igen! Som brukligt innebär detta sedan 2012 att vi lägger våra stativben i kors för att hjälpa till med insamlingen från Skådarsveriges sida via Skådarhjälpen. Det kommer bli superduperbra som vanligt! Ni kan redan nu skriva in ROLIG VECKA med versaler i era kalendrar den 9-17 december. Inte för att det är precis en vecka (för det är nio dagar), utan för att det är roligt. MEN FÖRST: Först ska vi be om ursäkt lite. (Lite.) För att vi glömde redovisa resultatet av Nationalskådarveckans insamling till Sveriges flyttfåglar i somras. Ursäkta. Men pengarna har förstås gjort lika stor nytta för flyttfåglarna ändå. Så tack alla som var med i somras! Det blev 5383 nya härliga kronor som tillsammans nu gör att vi räfsat ihop 112 339 kronor ur våra skådarträdgårdar sedan 2012.

Nu till vad som komma skall. #MH17. Den 11-17 december arrangerar Sveriges Radio för tionde året i rad Musikhjälpen för att samla in pengar till en aktuell humanitär katastrof. Musikhjälpen har genom åren samlat in flera hundra miljoner kronor tack vare en ständigt växande skara av engagerade lyssnare och insamlare, och sedan 2012 har Sveriges fågelskådare hjälpt till och genom Skådarhjälpen sammanlagt bidragit med nästan 100 000 kronor. Årets tema är BARN ÄR INTE TILL SALU, och eftersom tanken på att det finns barn som är till salu försöker vi genom Skådarhjälpen som vanligt engagera så många svenska skådare som möjligt till stöd för insamlingen. Samtidigt genomför vi det som nu är Sveriges största fågelskådartävling, nämligen Skådarhjälpens Musikhjälpenrally. Tävlingen har de senaste åren lockat 150-200 deltagare, men många har också valt att stödja insamlingen utan att vara med i tävlingen via Skådarhjälpens digitala insamlingsbössa, och båda varianterna är förstås lika välkomna.

All information om hur du är med och tävlar och/eller skänker pengar till insamlingen får du här på www.skadarhjalpen.se när det närmar sig, eller genom att följa @skadarhjalpen på Facebook eller Twitter. Har du inte varit med tidigare år kan du snegla på tidigare års poster för upplägget är identiskt med tidigare år. I korthet: Tävlingen pågår i nio dagar med start på lördag 9 december kl 00.00 (dvs två dagar innan Musikhjälpen startar för att maximera antalet skådbara helgdagar) och målgång på söndag 17 december ca kl 22.00 i samband med att Musikhjälpen avslutas. Tanken med tävlingen är inte att man ska skåda på heltid dessa nio dagar för att vara med, utan tidsperioden är till för att så många som möjligt ska hinna ut åtminstone någon gång. Skåda alltså så mycket eller lite du vill under veckan och mata in alla arter du ser i Skådarhjälpens artlista. Följ den kollektiva kampen mellan landets olika rapportområden, och bidra till slut med ett belopp baserat på hur många arter du sett under veckan.

I vissa delar av landet, som t ex Östergötland, Göteborg och Närke, har ett stort antal återkommande skådare gjort tävlingen till en mindre folkfest där många deltar och tillsammans hjälps åt att hitta fler arter för att utmana de andra områdena. I andra delar har det varit färre deltagare, men det spelar egentligen ingen roll. Varje bidrag oavsett antal arter och resultat för området bidrar till att göra både tävlingen och insamlingen mer rolig.

Vill du vara med? Det är klart du vill! Det krävs egentligen inte mer än att du ser minst en fågelart genom ditt fönster hemma för att vara med. Alla är välkomna, nybörjare som storkryssare. Förra året satte vi nytt årsrekord med 29 292 kronor! Det gör vi gärna om i år igen 🙂