I morgon drar vi igång! Vad blir årets ringand?

Minns ni förra året? När vi samlade in 39 666 fågelskådarkronor till Musikhjälpen och fick en finfin ringandsupptäckt på köpet? Imorgon drar vi igång igen, som vanligt med två dagars smygstart innan den där verkliga magin infinner sig på måndag i och med att Musikhjälpen drar igång. Men vi börjar som sagt redan imorgon med Sveriges största skådartävling i form av Skådarhjälpens Musikhjälpenrally! Här kommer all grundinfo du behöver.

Årets Skådarhjälp
Den 10-16 december arrangerar Sveriges Radio för elfte året i rad Musikhjälpen för att samla in pengar till en aktuell humanitär katastrof. Musikhjälpen har genom åren samlat in flera hundra miljoner kronor tack vare en ständigt växande skara av engagerade lyssnare och insamlare, och sedan 2012 har Sveriges fågelskådare hjälpt till och genom Skådarhjälpen sammanlagt bidragit med över 100 000 kronor. Årets tema är ALLA HAR RÄTT ATT VARA OLIKA, och för att stödja den och samtidigt ha en härlig skådarvecka tillsammans öppnar vi återigen Skådarhjälpens decemberdörrar! Målet är som vanligt att engagera så många svenska skådare som möjligt till stöd för insamlingen, samtidigt som vi genomför det som nu är Sveriges största fågelskådartävling, nämligen Skådarhjälpens Musikhjälpenrally. Tävlingen har de senaste åren lockat 150-200 deltagare, men många har också valt att stödja insamlingen utan att vara med i tävlingen via Skådarhjälpens digitala insamlingsbössa, och båda varianterna är förstås lika välkomna.

Information om information
All information om hur du är med och tävlar och/eller skänker pengar till insamlingen får du under tävlingsveckan här på www.skadarhjalpen.se eller genom att följa @skadarhjalpen på Facebook (rekommenderad kanal, det kommer lite tätare info där än här på hemsidan ibland).

Tävlingsupplägg i Musikhjälpenrallyt
Har du inte varit med tidigare år kan du snegla på tidigare års poster för upplägget är identiskt även i år. I korthet ser det ut så här: Tävlingen pågår i nio dagar med start på lördag 8 december kl 00.00 (dvs två dagar innan Musikhjälpen startar för att maximera antalet skådbara helgdagar) och målgång på söndag 16 december ca kl 22.00 i samband med att Musikhjälpen avslutas. Tanken med tävlingen är inte att man behöver skåda på heltid dessa nio dagar för att vara med, utan tidsperioden är till för att så många som möjligt ska hinna ut åtminstone någon gång. Skåda alltså så mycket eller lite du vill under veckan och mata in alla arter du ser i Skådarhjälpens artlista (kommer upp här på hemsidan senast fredag kväll). Följ den kollektiva kampen mellan landets olika rapportområden, och bidra till slut med ett belopp i Skådarhjälpens digitala insamlingsbössa baserat på hur många arter du sett under veckan (eller mer om du vill).  Insamlingsbössan finns här: https://bossan.musikhjalpen.se/insamlingar/skadarhjalpen

Engagera alla du känner! Eller skåda helt själv!
I vissa delar av landet, som t ex Östergötland, Göteborg och Närke, har ett stort antal återkommande skådare gjort tävlingen till en mindre folkfest där många deltar och tillsammans hjälps åt att hitta fler arter för att utmana de andra områdena. I andra delar har det varit färre deltagare, men det spelar egentligen ingen roll. Varje bidrag oavsett antal arter och resultat för området bidrar till att göra både tävlingen och insamlingen mer rolig.

Häng på!
Vill du vara med? Det är klart du vill! Det krävs egentligen inte mer än att du ser minst en fågelart genom ditt fönster hemma för att vara med. Alla är välkomna, nybörjare som storkryssare. Förra året satte vi nytt årsrekord med 39 666 kronor! Det gör vi gärna om i år igen 🙂 Och förra året hittades som sagt en ringand tack vare tävlingen i Halmstad. Vem vet vad som lurar där ute i väntan på att en Musikhjälpenrallyande skådare ska upptäcka den i år? Den som deltar får se …