Fyra snabba tips för dig som använder checklistan

Kul att se att checklistan används så flitigt redan första dagen! Hittills har 116 arter matats in den här vägen så vi får se vad dagens dagslista hamnar på i slutändan. Här kommer fyra snabbtips för checklistan för dig som inte använt den förut (eller för dig som använt den men inte känner till dessa fyra finesser):

1. Bocka alltid i rutan framför Arter så fort du startat listan. Då slipper du se alla tänkbara arter du kan se i listan och ser bara de du rapporterat (blir mycket tydligare, och man söker ju ändå fram allt man ska lägga in).

2. Om du skriver antalet framför artnamnet i sökrutan kommer även antalet läggas in direkt när fyndet skapas, vilket sparar lite tid så fort man sett mer än 1 ex. I det här fallet när jag såg två stenknäckar skriver jag alltså ”2 stenkn” i rutan och klickar sedan på ”Stenknäck” när det dyker upp bland träffarna. Då läggs både antal och art in direkt så behöver jag inte justera antalet efter arten lagts in.

3. Om man trycker på siffran framför arten ökar antalet med 1. Så om jag strax efter den inlagda ringduvan såg en till och vill plussa på den är det bara att trycka på 1:an så går den upp till 2 osv. Har man en lång lista av fynd och inte direkt ser arten på skärmen kan man också plussa på arter på samma sätt som under förra punkten (dvs om jag skulle skriva ”2 stenkn” en gång till efter jag lagt in de första två stenknäckarna hade antalet räknats upp till 4).

4. Fäll ut ett inlagt fynd för att snabbt haka på aktivitet, kön, kommentar m.m. eller för att göra större antalsjusteringar (både + och -). Detta kan man göra direkt när man lagt in respektive fynd eller så kan man avsluta med en genomgång av alla arter man lagt i listan och fylla på detta precis innan man skickar in. Jag kör båda varianterna vid olika tillfällen.

Fortsätt gärna upptäcka checklistan under veckan! Ju mer man använder den desto smidigare inser man att den är. Vi återkommer med fler tips under veckan, och en sammanställning av första dagens utfall både i checklistan och alla andra delar av Skådarhjälpen senare ikväll.