Första dagen: Summering och ett topplistetips

mhr14_02_dag1

Efter första dagen kan vi konstatera följande: 71 personer har gått in i årets Musikhjälpenrally och tillsammans matat in 1423 kryss av 128 arter. Öland ligger i topp med 42,27 %, strax före Närke på 39,74 % och Stockholm på 36,32 %. Vi har således fått en starkare öppning än förra året, då 49 personer hade fått ihop 111 arter. Tjusigt! Än återstår dock en bit till förra årets slutnivå på 147 deltagande personer, 5172 kryss och 161 arter. Men vi har ju sju dagar till på oss!

 

Ni vet väl förresten att ni inte behöver begränsa er till själva topplistan för jämförelser av olika slag. Eftersom allt bygger på obsar i Artportalen med syftet Skådarhjälpen kan man själv söka fram vilka jämförelser man vill. Vill du jämföra dig själv med förra året? Skapa ett lokalrally mot din grannkommun eller grannsocken? Inga problem, alla siffror som behövs går enkelt att söka fram på Artportalen under Visa fynd. Fyll i Period (8-14/12 2013 förra året, 7-14/12 2014 i år) , och välj Syfte: Skådarhjälpen under Övriga inställningar. Markera sedan övriga kriterier du är intresserad av, till exempel dina egna rapporterade obsar eller någon lokalbegränsning, och tryck sedan på Presentera fynd och välj Artlista. Då får du fram precis den lista du är intresserad av. Öppna artlistelänken i en ny flik från Presentera fynd-sidan och spara ett bokmärke om du vill återkomma till samma sökning senare under veckan.

Men vänta till i kväll med att gräva ner dig i det där. Det är ingen idé att spendera mer tid än nödvändigt framför skärmen så länge det är dagsljus. Du har säkert ett fönster att titta ut genom istället om du måste vara inomhus (till exempel på jobbet). Och måste du inte vara inomhus är det dags att gå ut nu! Fåglarna och Musikhjälpen väntar på dig.