EN KVARTS MILJON!

JAG BORDE SKRIVA NÅGOT I VERSALER FÖRST! 🤩🥳 Vet inte vad, men jag känner att det borde vara i versaler. Jag vet inte ens var vi ska börja, men kanske ska vi börja någonstans på den sista dagen av Musikhjälpen 2012 när jag genom ett infall skapade bössan Skådarhjälpen och vi fick ihop 4550 kronor. Helt utan Musikhjälpenrally, hemsida, Facebooksida och färgglad grafik. Det hade känts helt orimligt att då ens drömma om att jag åtta år senare skulle skriva att vi sammanlagt har samlat in en kvarts miljon till Musikhjälpens olika humanitära projekt. Men vi HAR det! Tack alla ni som har varit med något, några eller alla dessa år. Jag vågar lova att vi tillsammans både har räddat liv och gjort liv bättre genom dessa Skådarhjälpsveckor.

Det är som Linnea Henriksson uttryckte det tidigare i veckan – det fina här är att det är de små insatserna som räknas. Det är inte så stora grejer vi gör var och en, men tillsammans blir det jättestort. (Ok, det var inte ordagrant citerat och det lät bättre när Linnea sa det, men ni fattar.) Just min eller din lilla del var inte så enorm för just dig eller mig, men tillsammans har de gjort så att Skådarhjälpen blivit stort. Och i det stora hela är inte Skådarhjälpen heller jättestort, men ihop med alla andra både mindre och större insamlingar blir det jättestort. Det är precis det som är hela grejen med Musikhjälpen!

Detta blir sista ordinarie uppdateringen för tillfället, men bössan brukar ju vara öppen ett par dagar/veckor till (det har varierat olika år) så vi får se exakt vad slutsumman blir i år. Men det blev i alla fall minst 48 193 kronor, mer än 10 000 mer än förra året och nästan 9000 mer än vårt tidigare rekord! Och vi hamnade på plats 100 av nästan 4000 insamlingar! Delvis har vi alla glada medlemmar i Fåglar inpå knuten att tacka för det eftersom de stått för en ny del av Skådarhjälpen och under veckan matat in åtskilliga extra tusen i bössan. Tack för det alla nyblivna Skådarhjälpare! Grymt!

Och i Musikhjälpenrallyt gick det så här: Öland vann (det har vi haft på känn några dagar) med 69,07 art-%, och Östergötland vann kryss- och deltagarmatchen (det har vi haft på känn några år) med 1850 kryss och 52 deltagare. Men årets uppstickare hade vi inte på känn – Värmland! Efter att de senaste åren legat runt 45 art-% drog årets sju deltagare ihop över 60 art-% och slog sig in på topp 5. Härligt Värmland! Vad ska denna uppgång sluta i nästa år? Hoppas alla som varit med har haft lika kul som ni brukar! Jag tycker det verkar så i alla fall … 🙂

Slutligen har vi en sista dagslista att summera, och den blev väldigt mycket som igår. Ungefär 100 arter och talgoxe i topp. Detta har ju varit ett nytt inslag för i år, och flera av er kanske har bekantat er med Artportalens checklista för första gången tack vare detta. Checklistan utvecklas hela tiden, så nästa år kanske det finns fler funktioner vi kan dra nytta av? Vi får se … Det har i alla fall varit roligt att kunna se dagslistorna växa fram under dagarna!

Men nu avslutar vi det här för i år på samma sätt som vi började – med en röd, juldoftande bild. Nu packar vi in Skådarhjälpen i en femtioenveckorsdvala och packar ut den igen nästa år, två dagar innan Musikhjälpen startar. Vi ses då! Tack för i år! Och tack för #mh20! 💖