Årets tre sätt att delta, del 2/3 – Dagslisteutmaningen

Här kommer lite mer information om årets första nyhet ”Dagslisteutmaningen” som man kan delta i oavsett om man är med i Musikhjälpenrallyt eller inte.

Upplägget är mycket enkelt: Varje dag under de nio dagarna Skådarhjälpen pågår arbetar vi på en gemensam artlista. Vi ser hur många arter vi kommer upp i per dag, och vilka arter som blir mest rapporterade varje dag. Upplägget innebär att allas bidrag är lika mycket värda, oavsett om du är ute hela dagen och ser 56 arter på 8 olika lokaler eller om du bara rapporterar in dina blåmesar i trädgården. Vi tävlar alltså inte om vem som ser flest arter en viss dag, men mot våra gemensamma dagslistor från de andra dagarna med målet att se vilken dag som blir artrikast och vilken art som blir mest rapporterad på flest dagslistor! Därefter bidrar man till Skådarhjälpen enligt valfri modell – kanske 1 kr per art man sett själv, eller 1 kr par art i den totala dagslistan de dagar man varit med, eller andra modeller. Som vanligt uppmuntrar vi alla tänkbara kreativa beräkningsmodeller här 🙂

KUL! MEN HUR RAPPORTERAR MAN?

Dagslistorna genereras med Artportalens nya funktion för taggade observationer. Det enda man behöver göra för att vara med är att rapportera med Artportalens Checklista (https://checklista.artportalen.se/) istället för Artportalens vanliga rapportformulär när man lägger in sina observationer för dagen. Har du inte använt checklistan tidigare är det här ett gyllene tillfälle att testa den! (Den är faktiskt så smidig både via dator och mobil att jag själv slutat använda Artportalens vanliga rapportformulär, mer info nedan.) Vill du testrapportera lite innan vi drar igång kan du använda taggen SkadarhjalpenTest när du rapporterar. Då dyker dina obsar upp i den här testlistan: https://checklista.artportalen.se/leade…/SkadarhjalpenTest (som alltså motsvarar de listor vi sedan kommer ha en per dag, hur de taggarna ser ut får ni reda på strax innan vi drar igång).

LITE MER OM ARTPORTALENS CHECKLISTA OCH VARFÖR DET KAN BLI EN VÄLDIGT KUL FUNKTION UNDER SKÅDARHJÄLPEN

En av finesserna med checklistan är att man kan rapportera direkt från mobilen med den. Vill man inte det fungerar den dock lika bra i webbläsaren – och personligen tycker jag som sagt den är så mycket smidigare än det vanliga rapportformuläret att jag alltid nuförtiden rapporterar med checklistan även från datorn!

Men om man utnyttjar att man faktiskt kan rapportera löpande under dagen medan man är ute blir den här taggfunktionen ännu roligare. I korthet fungerar det så här: när man kommer till en lokal drar man igång ett nytt besök i checklistan och anger lokal, tagg och eventuella medobservatörer. Sedan matar man in fynden efter hand man ser dem, justerar antal m.m. under tiden om man hittar fler, och när man lämnar lokalen skickar man in fynden. När man gjort det blir fynden synliga på Artportalen som vanligt, men det roliga med taggfunktionen är att artlistan (den som motsvarar testlistan ovan) uppdateras DIREKT när du lagt in fyndet i checklistan, inte när du trycker rapportera. Så om vi blir många som använder den i fält kan man alltså medan man är ute direkt se hur dagens artlista växer i realtid!

Vi hoppas det här ska bli ett kul tillägg som alla, även ni som kör Musikhjälpenrallyt, vill prova. Vi kommer med lite mer checklistetips framöver, men tills vidare hänvisar vi till följande kom igång-sidor där det enkelt visas hur man gör och några små tips och tricks: https://go.nanolearning.com/LessonViewer/?da=1711188… (fler snabbkurser finns i slutet av den här eller från checklistans startsida innan du loggat in).

Sådär, det var den första nyheten för i år. Den andra kommer senare idag!